Fermenterad mat - en riktig boost för en hälsosam tarmflora

Fermenterade livsmedel har varit en central del av människans kost i tusentals år. Från kimchi i Korea till surkål i Tyskland, dessa traditionella livsmedel erbjuder inte bara unika smaker, utan också en mängd hälsofördelar. En av de mest betydande fördelarna är deras förmåga att främja en hälsosam tarmflora. Men hur gör de det? Låt oss ta oss utforska världen av fermenterade livsmedel och deras inverkan på vår tarmflora.

Vad är fermenterade livsmedel?

Fermentering är en metod för att konservera livsmedel som innebär att mikroorganismer såsom bakterier, jäst eller mögel omvandlar organiska ämnen till alkohol eller syra. Detta leder till att livsmedlen får en längre hållbarhet och unika smaker och texturer. Några exempel på fermenterade livsmedel inkluderar yoghurt, surkål, kimchi, kombucha och tempeh.

 

Hur fermenterade livsmedel boostar vår tarmfloran:

Under fermenteringsprocessen skapas en mängd olika bakterier, inklusive probiotiska bakterier, vilka är gynnsamma för vår hälsa. När dessa livsmedel konsumeras, tillförs dessa probiotiska bakterier till vår tarmflora, där de kan bidra till att upprätthålla en hälsosam balans av mikroorganismer.

 

Hälsofördelar med fermenterade livsmedel:

Forskning har visat att fermenterade livsmedel har flera hälsofördelar, inklusive:

 

Förbättrad tarmhälsa:

Fermenterade livsmedel kan bidra till att upprätthålla en hälsosam tarmflora, vilket kan förbättra matsmältningen och minska risken för vissa sjukdomar, inklusive inflammatoriska tarmsjukdomar.

 

Stärkt immunförsvar:

Probiotiska bakterier från fermenterade livsmedel kan stärka immunförsvaret och bidra till att bekämpa infektioner.

 

Bättre näringsupptag:

Fermenteringsprocessen kan öka tillgängligheten av vissa näringsämnen i livsmedlen, vilket gör dem mer näringsrika.

 

Fermenterade livsmedel är en kraftfull resurs för att stödja en hälsosam tarmflora och allmänt välbefinnande. Genom att introducera gynnsamma probiotiska bakterier och förbättra näringsupptaget, erbjuder dessa livsmedel en rad hälsofördelar, inklusive förbättrad tarmhälsa och stärkt immunförsvar.

Kanske har du blivit nyfiken på att själv prova på att göra egen fermenterad mat? Varför inte testa på att göra din egen Kimchi. Kimchi, en traditionell koreansk rätt som består av fermenterade grönsaker, är inte bara läckert, utan också fullpackat med probiotiska bakterier, främst laktobaciller, som är kända för sina hälsofördelar.

Här kommer ett recept på hur du själv gör din egen Kimchi:

Ingredienser:

 • 1 stort kinakålshuvud (alt salladskål)
 • ¼ kopp havssalt
 • 2 dl riven rädisa
 • 4 salladslökar, skurna i 2,5 cm långa bitar
 • 3 vitlöksklyftor, finhackade
 • 2 tsk riven ingefära
 • 1 tsk socker
 • 3 msk chiliflakes (gärna koreanska gochugaru)

 

Så här gör du: Steg-för-steg-guide:

   1. Dela kinakålshuvudet alt salladskålen i fyra delar. Strö salt mellan bladen. Lägg kålen i en stor skål och tillsätt vatten så att det täcker kålen. Låt stå i 1-2 timmar.

   2. Skölj kålen under kallt vatten för att ta bort överflödigt salt. Låt kålen rinna av väl.

   3. I en annan skål, kombinera riven rädisa, salladslök, vitlök, ingefära, socker och chiliflakes.
   4.  Massera kryddblandningen in i kålbladen så att varje blad är väl belagt.
   5. Lägg den kryddade kålen i en ren glasburk och tryck ner den så att den är kompakt och täckt av sin egen vätska.
   6. Täck burken och låt den stå vid rumstemperatur i 1-2 dagar, eller tills den har uppnått önskad nivå av fermentering. Förvara sedan i kylskåp.

Kimchi kan ätas som det är, eller användas som en smakförstärkare i olika rätter. Kom ihåg att fermenterade livsmedel som kimchi kan vara kraftfulla, så börja med små mängder och öka gradvis. Lycka till!

 

Symbio Me erbjuder tarmfloraanalys till ett mycket attraktivt pris. JUST NU MED 15 rabatt när du använder koden MAJ2023

Vårt hemmatest för tarmhälsa erbjuder en enkel och träffsäker testmetod för att analysera din tarmflor. Du utför testet, vi analysera din tarmflora via vårt laboratorium, och då får svaret digitalt inom 3-5 veckor. Svarstiden på 3-5 veckor beror främst på att testet odlas i laboratorium miljö för att sedan kunna analyseras. När detta väl är klart skickas svaren direkt till dig digitalt.