För lite sömn och för mycket stress kan rubba på tarmflorans balans

Att för lite sömn och för mycket stress inte är hälsosamt är ingen nyhet. Men visste du att när du upplever dig stressad, mentalt och fysiskt, utsätts även dina tarmbakterier för stresshormonen som dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dessa stresshormon påverkar bakteriebalansen tarmen, vilket leder till en minskning av de goda tarmbakterierna och en ökning av de ”onda” bakterierna.

 

Detta kan i sin tur leda till omfattande problem och ofta till betydande matsmältnings- och tarmproblem.

En av de vanligaste sjukdomarna, IBS (irritable bowel syndrom) – är starkt förknippad med psykologisk stress och dålig tarmflora.

Sömnen har en stor påverkan på hur tåliga vi är för stress, sover vi dåligt är det större risk för att vi blir mer känsliga för stress och vårt immunförvar försämras. Forskning har även visat att dålig sömn kan påverkar vår hjärtrytm, vilket sin tur kan rubba balansen i mag- och tarmfloran.

 

Om du upplever att du sover dåligt och har svårt att varva ner? Prova då detta:

 

En av de viktigaste tumreglerna att få rätt på dygnsrytmen.

Vår biologiska sömnklocka mår bäst av att få ljus på morgonen, fysisk aktivitet under dagen och mörker på kvällen.

Att vistas utomhus under dagen, äta på fasta tider och undvik stora måltider strax innan läggdags skapar balans i vardagen. Undvik nikotin, kaffe, energidrycker samt alkohol, på kvällen då de har både en uppiggande effekt och kan påverka ditt behov av djupsömn ( den del där du sover som djupast och det är i den fasen ditt immunförsvar byggs upp tillsammans med en rad andra viktiga funktioner).

 

Om du sover bättre kommer du vara mindre känslig mot stress- och det mår din mage bra av.

 

Lider du av annan form av sömnproblem kan vi även varmt rekommendera den digitala psykologmottagningen Learning To Sleep som är specialiserade inom just sömn.