Tarmflora och antibiotika/penicillin

Människans mag -och tarm flora gör ett komplext ekosystem av mikroorganismer och bakterier som samverkar i ett stabilt förhållande till varandra.

När detta komplexa ekosystem störs, tillförd av dålig kosthållning, sjukdom eller antibiotikabehandling kan detta leda till långt gående mag- och tarmbesvär. 

En vanlig rubbing av detta ekosystem är när vi blir sjuka och behöver ta antibiotika för att behandla ett sjukdomstillstånd.

Detta kan leda til en obalans (dysbios), där känsliga mikroorganismer slås ut som som i sin tur leder till en önskad okontrollerad ökning och överväxt av bakterier. En sådan ökning av bakterier kan i sin tur utlösa tex inflammationer i tarmen pga att dessa bakterier bryter ner den skyddande barriären- tarmslemhinnan i tarmen. 

I vår tarmflora har vi naturligt förekommande bakterier så som streptokocker och entrobacter och fyller en funktion i vårt immunförsvar. 

Det kan låta konstigt, men de utgör en del av ekosystemet och så läge de inte är i underskott eller överskott så är de e del av tarmens komplexa ekosystem som gör att vi håller oss friska. 

Om du ska göra en tarmfloraanalys bör du vänta minst två veckor efter avslutad behandling om du inte vill ta ett test direkt efter avslutad behandling, och sedan följa upp med ytterligare ett test för att se hur din tarmflora reagerat. Analysen ger en indikation på tex förekomsten av streptoccocus och enterobacter. 

Vad är antibiotika?

Antibiotika är en sorts läkemedel som används vid infektioner för att ta bort bakterier eller förhindra att de ökar.

 

Finns det olika sorters antibiotika?

Ja, det finns många olika sorters antibiotika. De kan också kallas för antibiotikaklasser. Man brukar dela upp antibiotika i smalspektrum- och bredspektrumantibiotika. Ett smalspektrumantibiotikum hjälper endast mot vissa bakteriesorter medan bredspektrumantibiotika kan bekämpa många fler bakteriesorter.

 

Är penicillin och antibiotika samma sak?

I dagligt tal kallas antibiotika ofta för penicillin, men detta är bara en av alla sorter som finns. Penicillin tillhör sorten smalspektrumantibiotika och är också lite mindre skadligt för kroppens egen bakterieflora (normalflora).

Många av de bakterier som kan orsaka problem kan finnas naturligt i vår bakterieflora. Det är ofta först när balansen rubbas av någon anledning och dessa bakterier får fritt spelrum att tillväxa som problemen uppstår.

( Källa 1177.se)