Alkohol och tarmfloran

Många gillar att ta ett glas av sin favoritdrink då och då, men glöm inte bort att alkohol påverkar din tarmhälsa. Som allt annat man stoppar i sig påverkar alkohol hur din tarmflora förändras med tiden. Här nedan kan du läsa om hur tarmfloran reagerar på just alkohol.

Här är lite intressant fakta om hur alkohol påverkar din tarmflora:

Visste du att bakterierna i din tarm hjälper dig att metabolisera alkohol?

  • Detta är en av många anledningar till att vi alla tolererar alkohol på så olika sätt. Om du har mindre nyttiga bakterier i din tarmflora kommer detta påverka hur väl din kropp kan motverka alkoholens skadliga effekter.
  • För mycket intag av alkohol kan hämma produktionen av matsmältningsenzymer, vilket innebär att det blir svårare för din kropp att bryta ner och absorbera näringsämnen från din mat.

Om man dricker för mycket alkohol kan detta skapa en inflammation i tarmen som ett resultat av att tarmväggen och tarmslemhinnan skadas:

  • Vilket i sin tur kan leda till att små matpartiklar kan passera tarmslemhinnan och komma in i ditt blodomlopp, vilket inte är bra för hälsan!
  • Ett överdrivet alkoholintag kan även öka ens konsumtion av onyttig mat, vilket kan skapa inflammationer i din tarm samt obalans i tarmfloran.

Det finns faktiskt även positiva associationer förknippade med alkoholintag. Rött vin innehåller kraftfulla polyfenoler, som din tarmflora älskar. En systematisk undersökning fann att polyfenoler som finns i rött vin hade en positiv effekt på tarmfloran. Men tänk på att dricka med måtta för att behålla en frisk tarm med en tarmflora som har en bra balans av nyttiga bakterier.

 




Referenser:

https://thegutstuff.com/alcohol-and-the-gut/

https://www.mdpi.com/1422-0067/20/18/4568

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513683/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30195522/