

·
Avföringstransplantation, kan man transplantera ett gott humör?
En jämn och regelbunden avföring är den bästa huvudkudden brukar gastroenterologerna lite skämtsamt säga, men är det så att en god avföring också ger ett glatt humör?
Avföringstransplantation har vi avhandlat tidigare här på Skitbloggen. Det är en radikal metod som oftast tas till vid svårare sjukdomar såsom inflammatoriska tarmsjukdomar eller infektion med clostridium difficile-bakterier. Det innebär mycket kortfattat att man tar avföring från en ”frisk” person och ger den som ett lavemang till en ”sjuk” person (man kan också ge den som kapslar via magen, men resultatet blir detsamma).
Vid svårare sjukdomar som ovan nämnda ser man ofta goda resultat. Men man har också gjort en del forskning på psykiatriska sjukdomar. En forskargrupp publicerade nyligen en systematisk genomgång av forskningsläget kring hur avföringstransplantationer påverkar det psykiska måendet. Man fann då 21 studier av tillräckligt god kvalitet som undersökte detta. Några var studier på djur och andra på människor.
Sammanfattningsvis såg man i de studier på djur (råttor/möss) som man fann att det verkade vara en tydlig effekt åt det negativa hållet på djur som fått avföring från andra individer med psykiska problem. De mottagande djuren fick då ökade psykiska problem (oro). Forskarna tolkade det som att den effekten kom av den obalanserade avföringen de fått och inte ingreppet i sig vilket annars för en lekman kanske kunde tett sig som en möjlig förklaring. Man såg också motsatta effekter, både hos djur och människor, dvs att individer som fått avföring från mer välmående individer också mådde bättre i de skattningar som gjordes.
Nu är avföringstransplantation en ganska radikal metod och kanske inget man bör göra på egen hand och denna studie belyser den potential metoden har men också en del av de risker för biverkningar som också finns.
Författare: Mattias Lejon
Leg. Läkare
Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.
Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".