Dålig sömn leder till dåliga matvanor och sämre hälsa

Kan vår tarmflora påverka hur vi sover? Ja, faktiskt. Ett flertal studier påvisar just att tarmfloran har betydligt större roll för vår hälsa och inte minst vår sömn. Idag lider ca 30% av världens befolkning av sömnproblem, något som kanske skulle kunna förändras om vi fick bättre insikt i de bakomliggande faktorerna. Magen kan man andra ord vara en del av detta problem. Men för att komma till rätta med sömnen kan det krävas mer än att bara få ordning på sin mage om man under en längre tid lidit av sömnbrist. KBT, Kognitiv beteende terapi, är en effektiv och vedertagen metod där man jobbar med att förändra de dåliga sömnmönster som hänger ihop med sömnproblem. Men låt oss titta närmre på tarmens flora och funktion kopplat till vårt generella välmående och inte minst vår sömn.

Hur hänger sömnbrist ihop med riksen för övervikt och dåliga matvanor?

När vi sover reglerar kroppen en rad viktiga hormon som påverkar vårt välmående och allmänna hälsa. Vi vet i dag är att sömnbrist ökar risken för övervikt, och det är allmänt känt att om man sover dåligt så äter man sämre. Det beror på att det uppstår en hormon obalans mellan de två hormonen Ghrelin och Leptin. Ghrelin är det hormon som stimulerar vår aptit genom att skicka signaler till hjärnan när det är dags att äta och produceras till störst del i vår magsäck. Ghrelin har många funktioner varav en av dom är att bryta ner fett och bygga muskler. 

Leptin är ett annat viktigt hormon som har till uppgift att signera till hjärnan ett mättnadskänsla och hjäper till att reglera din ämnesomsättning och kroppsvikt. När dessa två hormon hamnar i obalans till följd av sömnbrist förändras dina kostvanor, oftast till det sämre, genom att du äter mer oregelbundet och skapar en obalans mellan mellan mättnadskänsla och hungerkänslan. Detta kan leda till ofrivillig viktuppgång, men även viktnedgång. Slarvar du dessutom med kosten till följd av plötslig hunger eller brist på aptit så hamnar även tarmflora ur balans. 

Tarmflorans mångfald och funktion av påverkas av vår sömn

När vi känner oss trötta och vill sova beror det på att vår hjärna utsöndrar ett hormon som kallas Melatonin. Melatonin gör oss trött och är känt som vårt ”sömnhormon”. Melatonin har visat sig även ha en viktig funktion i för att skydda vår tarmslemhinna. I en avhandling från Uppsala Universitet visade sig att Melatonin har en viktig funktion att stimulera tolvfingertarmens bikarbonatsekretion, som har en viktig funktion att skydda tarmens slemhinna. Våra tarmar har även en annan viktig funktion i att producera vårt välmående hormon Serotonin. Det har visat sig att över 90% av vår serotonin produktion sker i vår tarm, och serotonin krävs även för att kunna producera vårt sömnhormon Melatonin. 

En obalans i vår mag och tarmflora kan påverka viktiga funktioner kopplat till vår hormonproduktionen. Att sova gott skapar goda förutsättningar till en mer balanserad tarmflora och överlag en bättre hälsa. 

Har du eller någon du känner problem med sömnen? Hos https://www.learningtosleep.se/ kan du boka in ett digitalt möte hos en sömnexpert och få hjälp med dina besvär. 

 

Källor:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1359105315573427?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&

https://www.lakemedelsvarlden.se/melatonin-skyddar-tarmslemhinnan-3/