Fiskolja till nyfödda, hur påverkar det barnets mikrobiom?

D-vitamin har vi givit till nyfödda i Sverige i många år, det delas sedan länge ut gratis av barnavårdscentralen (BVC). Man har sett att detta är gynnsamt för barnets utveckling och grav D-vitaminbrist hos små barn är mycket ovanligt i Sverige numera.

 

En grav D-vitaminbrist kan leda till rakit (”engelska sjukan”) där skelettet ej utvecklas utan blir poröst och defekt. Ett annat sätt att få i sig D-vitamin är via fet fisk. Då får man även i sig viktiga fettsyror som annars den västerländska kosten kan vara snål på.

En studie i the ISME-journal undersökte knappt 100 ammande kvinnor och deras nyfödda barn. Man gav dem fiskolja och instruerade mammorna att ge det regelbundet. Man undersökte barnens avföring varje månad i 6 månader och även moderns bröstmjölk lika ofta.

Man fann att barnen som fått fiskolja hade en större mängd bifidobakterier, lactobaciller och bakterioides (kortfattat är detta bakterier som anses höra till en balanserad tarmflora).

Man fann inte skillnader i barnens risk att drabbas av infektioner men man såg tecken till minskad inflammationsaktiverande ämnen. Denna studie ”bevisar” alltså inte att fiskolja gör barn friskare, men den indikerar att det kan påverka hälsomarkörer hos nyfödda i positiv riktning.


Referens:

Fish oil supplementation reduces maternal defensive inflammation and predicts a gut bacteriome with reduced immune priming capacity in infants | The ISME Journal (nature.com)

 

Författare: Mattias Lejon

Leg. Läkare


Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.

Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".