Kan colombianska duvors avföring bota cancer?

Kackerlackor skulle klara ett kärnvapenkrig eftersom de kan klara 15 gånger mer radioaktiv strålning än människor och krokodilers avföring har visats hämma tumörtillväxt. Därför (?) undersökte malaysiska forskare om duvbajs kan fungera mot cancercellers tillväxt.

Ibland stöter man på en studie som är så överraskande att man måste titta på den. Dagens text handlar därför om hur malaysiska och förenade arabemiratiska forskare undersökt om klippduvans (columbia livia) mikrobiom kan hämma tre olika typer av cancer.

Samma forskargrupp har tidigare undersökt avföringen från kackerlackor, skorpioner, vattenödlor och krokodiler och funnit tumörhämmande effekter. Varför då inte gå vidare till duvor tänkte de uppenbarligen och fick studien publicerad i Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.

Man påpekar i studien att man fick etiskt tillstånd innan man fångade in duvor av arten klippduva och avlivade dem och analyserade bakterierna i deras mag-tarmkanal. Man fann ett stort antal olika arter och testade olika molekyler producerade av dessa bakterier för att se om dessa molekyler hämmade tillväxten av cancerceller.

Man testade bröstcancerceller, livmoderhalscancerceller och prostatacancerceller. Man fann att ett flertal olika molekyler hämmade tillväxten av cancerceller. Man diskuterar dock att detta är ganska spekulativ forskning och ännu långt från att bli en behandling i verkligheten mot cancer, men den här typen av fantasifylld forskning på mikrobiomet hos olika arter kan möjligen i framtiden vara något som leder till nya behandlingar mot allvarliga sjukdomar. 
Referens:

Gut Bacteria of Columbia livia Are a Potential Source of Anti-Tumour Molecules (nih.gov)

 

Författare: Mattias Lejon

Leg. Läkare


Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.

Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".