Koloskopi + antibiotika = ökad risk för IBS?

Koloskopi är en viktig undersökningsmetod som ofta är nödvändig för att utreda misstänkta sjukdomar i tjocktarmen, men vad gör det med tarmfloran?

Vid en koloskopi går man in med en lång slang i tjocktarmen för att se hur tarmens insida ser ut. Man gör det tex om man letar efter cancer, blödning eller inflammation. Man kan vid undersökningen också ta prover från tarmväggen och ta bort mindre polyper vid undersökningen.

 style=

Det är med andra ord en metod som är ytterst viktig och som många gånger leder till tidig upptäckt av tjocktarmscancer. Men som alltid vid nya metoder – koloskopi är en 40-50 år gammal metod så kanske inte helt ny – så finns ofta en baksida: för att man ska kunna se något alls vid undersökningen måste tarmen vara ren, man måste alltså ge patienten rejält med laxeringsmedel som förberedelse. Detta förändrar den normala miljön snabbt i tarmen och kan lätt ge upphov till dysbios om det samtidigt kombineras med antibiotika. Just antibiotika i samband med koloskopier försöker man undvika då det oftast inte är nödvändigt, men ibland sker det ändå pga hög risk för infektion.

Dr Ravy Vajravelu, Pennsylvania, med medarbetare undersökte om det var vanligare att patienter drabbades av IBS (Irritable Bowel Syndrom) om man genomgått koloskopi och ungefär samtidigt fått en antibiotikakur. Man såg då att den risken var ökad – risken ökade med 77% för diagnos för de som fått antibiotika inom 14 dagar efter genomförd koloskopi. Man såg också en tendens mot att de som fått antibiotika före kuren också hade ökad risk för IBS.

Vad ska man dra för slutsatser av detta då? Koloskopi är ju en fantastiskt bra undersökningsmetod för att hitta koloncancer och andra allvarliga sjukdomar? Svaret är givetvis inte att man ska sluta genomföra koloskopier, däremot är det klokt att fortsätta vara restriktiv med antibiotika om det inte är absolut nödvändigt. Som patient som ska genomgå en koloskopi är det också klokt att efter genomgången undersökning vara extra ”snäll” mot sin tarm: ät EXTRA bra mat – grönsaker, fiberrikt, frukt och gärna syrade produkter och produkter med aktiva bakteriekulturer. Probiotikatillskott kan vara värt att överväga. Allt för att ge mikrobiomet en chans att snabbt återhämta sig efter undersökningen. Man kan se det som en extra bra chans efter laxeringen att snabbt kunna påverka sitt mikrobiom i en positiv riktning.



Referenser:

https://www.mdedge.com/internalmedicine/article/222018/gastroenterology/postcolonoscopy-antibiotics-linked-ibs

Wikipedia om koloskopi: https://sv.wikipedia.org/wiki/Koloskopi


Författare: Mattias Lejon
Leg. Läkare

Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.

Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".