·
Marijuana, mikrobiom och tankeverksamheten
Att använda marijuana brukar inte leda till en effektivare tankeverksamhet, men sker den påverkan också via andra mekanismerna än synapserna i hjärnan?
Mer än 180 miljoner människor använder marijuana någorlunda regelbundet och även i Sverige ser man oftare debatt om avkriminalisering eller legalisering. SymbioMe ska inte kasta sig in i den debatten, men vi vill gärna komma med ett perspektiv i frågan man inte brukar ta upp: hur påverkas mikrobiomet av att röka på?
39 deltagare (ungefär hälften var kroniska marijuana-användare, resten kontrollpersoner) undersöktes av hawaiianska forskare. Man utvärderades dels deras prestationsförmåga i flera olika kognitiva tester men man analyserade också deras mikrobiom via avföringsprover.
Kanske inte helt förvånande presterade de kroniska användarna sämre på testerna, men man såg också en tydlig korrelation mellan marijuana-användande och balansen mellan prevotella och bacteriodes i deras avföring. Prevotella-övervikt ser man generellt hos människor som äter mer grönsaker och fibrer, bacteriodes är mer förekommande hos de som äter mer kött.
Nu undersöktes inte huruvida marijuanaanvändarna också åt mer kött, men forskarna är inte övertygade om att det är en trolig förklaring, utan snarare att drogbruket påverkar även mikrobiomet och kanske också prestationen på de kognitiva testerna.
Nu kanske inte denna studie ensam kommer övertyga en inbiten marijuanaanvändare att dra ner på konsumtionen, men ökad kunskap tror vi ändå är bra!
Referenser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5790619/
Författare: Mattias Lejon
Leg. Läkare
Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.
Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".