Mikrobiomet och Multipel Skleros (MS)

Pruttig och kurrande mage, visst kan väl mikrobiomet skapa sådant, men inte kan det väl ha något allvarliga sjukdomar att göra?

MS är en autoimmun neurologisk sjukdom. Fram tills för inte så många år sedan betraktades den som mer eller mindre omöjlig att behandla effektivt, men på senare år har flera framsteg i behandlingen gjorts så det nu för många av patienterna går att behandla den på ett effektivt sätt.

Sjukdomen har många undergrupper där vissa är mer aggressiva än andra, men gemensamt för alla former är att det egna nervsystemet angrips av det egna immunsystemet.

Behandlingarna är därför så kallade immunmodulerande där man ger läkemedel som på olika sätt nedreglerar immunsystemet för att minska angreppen på det egna nervsystemet. Undantagsvis genomförs också autolog stamcellstransplantation där man slår ut stamcellerna i benmärgen och sedan återför ”friska” stamceller som man tidigare plockat ut från patienten själv.

 style=

Med andra ord är MS alltså en allvarlig sjukdom som obehandlad ofta leder till allvarliga konsekvenser och de behandlingar man har att tillgå har också potentiellt allvarliga biverkningar.

Detta gör givetvis att man är mycket intresserad av alternativa behandlingar med mindre risker. Ett område som seglat upp på MS-forskarnas radar de senaste åren är – tadaaaa! – tarmfloran! En tydlig indikation på detta är att Läkartidningen i ett nummer i höstas hade en text där rubriken löd ”Tarmflora och inflammation hett under stor MS-kongress”.

I denna text uttalar sig professor Anders Svenningsson, Danderyds sjukhus: ” Man börjar mer och mer kunna härleda kopplingen mellan tarmflora och inflammation i kroppen ända in i centrala nervsystemet.”

Han fortsätter berätta att han tror att denna ökande kunskap om kost kan leda till bättre behandling i framtiden. En översiktsstudie av bland annat kanadensiska och iranska forskare inom MS-området har undersökt vilka kopplingar som finns mellan MS, höjd över havet, solljus, D-vitamin och ”läckande tarm” (se tidigare blogginlägg, från den 9 april 2020).

Man konstaterar att MS är vanligare bland människor som bor i bergsterräng och spekulerar i om detta kan bero till del på att låga nivåer av D-vitamin leder till att kalciumupptaget från tarmen minskar och det ger en ökad mängd bakterier i tarmen som ger mer ”läckande tarm” vilket leder till mer inflammation i centrala nervsystemet. Detta är bara två exempel från den senaste tiden där man ser hur mikrobiomet tros ha en viktig roll i utvecklandet av mer allvarliga sjukdomar.

Förhoppningsvis kan man detta i framtiden leda till mer riktade behandlingar just vid dessa sjukdomar, men det finns ingen anledning att redan nu ta hand om sitt eget mikrobiom på bästa möjliga sätt.



Referenser:

https://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/09/Tarmflora-och-inflammation-hett-under-stor-MS-kongress/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30459766/


Författare: Mattias Lejon
Leg. Läkare

Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.

Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".