

·
Tarmfloran - öka prestationsförmågan
De flesta börjar nu förstå hur viktig tarmfloran är för att vi ska må bra, vara lyckliga och leva länge. Men hur många vet att den även påverkar vår prestationsförmåga och förmåga att träna hårt?
Höjer prestationsförmågan
Hur skiljer sig tarmfloran hos högpresterande maratonlöpare före och efter ett lopp?
Detta undersökte en grupp forskare och kom fram till en anmärkningsvärd upptäckt.
Det visade sig att en grupp bakterier som heter Veillonella, som är normalt förekommande i vår tarm, växte till sig kraftigt under loppet. När de tittade närmare på denna bakterie kom de fram till att den älskar mjölksyra. De fann även att mjölksyran som produceras i vår kropp då vi anstränger oss, snabbt och effektivt transporteras till vår tarm via blodet och tarmväggen. När mjölksyran väl var inne i tarmen började Veillonella konsumera den och växte till sig kraftigt. Men det som kommer in måste också komma ut. I detta fall kom det ut som en kortkedjad fettsyra vid namn propionat. Man kom fram till att denna fettsyra, när den finns i tarmen, ökar vår prestationsförmåga markant.
Kortkedjade fettsyror som propionat, butyrat och acetat bildas av tarmbakterier när vi äter fibrer och resistent stärkelse. Rekommenderade livsmedel är: Jordärtskocka, vitlök, lök, kokt och kyld potatis (eller icke uppvärmt potatismjöl), äpple, fullkorn och kli av olika sädesslag.
Dämpar inflammation
Äntligen har man tagit sig igenom de där 2 jobbiga första veckorna av träningen. Nu är man igång, det är kul och man mår bättre! Sen plötsligt händer det, man blir förkyld, trött och snorig och till råga på allt börjar man få ont i en led. Sen var det roliga över och man fokuserar istället på nästa års nyårslöfte. Hur många känner igen sig?
För att kunna träna regelbundet behöver man hålla sig frisk och det gör man genom att vårda sin tarmflora. En bra tarmflora lägger grunden för ett väl fungerande immunförsvar. Vi har utvecklats tillsammans med vår tarmflora sedan starten och det är även där vi hittar 70-80 % av alla våra immunceller.
Om tarmfloran däremot är i obalans ökar risken för att få en låggradig inflammation i kroppen. Vanliga symtom är ökad trötthet, ont i leder, rinnande näsa, kliande ögon, viktuppgång och lättare för att dra på sig förkylningar m.m.
Slutsatsen är alltså att om man ser till att hålla sin tarmflora glad, så kan man både prestera bättre och träna hårdare.
Men det är lättare sagt än gjort. Eftersom att alla tarmfloror ser olika blir det svårt att följa generella kostråd. Något som fungerar för en vän kanske inte fungerar lika bra på dig. Tidigare har man fått prova sig fram men det är väldigt få som verkligen klarar av att göra stora förändringar och hålla dem livet ut. Nu finns det ett nytt sätt. Nu kan man mäta skillnaden. Mätningen av tarmfloran sker via en tarmfloraanalys. Du ser exakt vilka och hur mycket av olika bakterier du har. Med hjälp av den informationen kan du sedan försöka påverka bakterierna så att de nyttiga ökar och de dåliga minskar. Du får direkt svar på om en viss förändring påverkar dig positivt eller inte och kan på så vis hitta din egen väg mot en bättre hälsa.
Referenser:
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0485-4
https://neurohacker.com/how-the-gut-microbiota-influences-our-immune-system
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6889978/