Typ-2 diabetes och mikrobiomet

Vi har varit inne på området tidigare, och för den som hängt med är det kanske inte så förvånande att personer som kommer få typ-2 diabetes (”åldersdiabetes”) har ett avvikande mikrobiom redan före diagnos.

Kikärter är en av de livsmedel som kan påverka din smörsyraproduktion.

  Vår svenska storstjärna på bakteriefloreområdet – Fredrik Bäckhed – har tillsammans med flera andra forskare publicerat en ny artikel i tidskriften Cell Metabolism. I denna har de undersökt mikrobiomet hos ett tusental personer med bland annat så kallad prediabetes, det vill säga personer som får förhöjda blodsockervärden när man ger dem extra glukos (=nedsatt glukostolerans) men som inte uppfyller kriterierna för en diabetesdiagnos.

  Dessa personer är sådana som man vet att många snart kommer ha en ”riktig” typ 2 diabetes där blodsockervärdena är höga och där man ofta måste medicinera mot det. I studien som utfördes undersökte man avföringen på ca 1000 personer och man såg att de som hade nedsatt glukostolerans eller som utvecklat en typ 2-diabetes hade en annorlunda tarmflora än friska personer, främst i form av att de hade en minskad andel bakterier som producerar butyrat (smörsyra) vilket är en kortkedjig fettsyra.

  Den Göteborgsbaserade studien kan förhoppningsvis leda till att fler forskargrupper undersöker dessa samband och i framtiden kan det leda till nya behandlingsmöjligheter för människor med riskfaktorer att utveckla typ 2 diabetes.
  Referenser:

  https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(20)30312-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413120303120%3Fshowall%3Dtrue#secsectitle0015

  Om studien på svenska: https://www.forskning.se/2020/07/20/tarmfloran-ger-ledtradar-for-diabetesbehandling/


  Författare: Mattias Lejon
  Leg. Läkare

  Mattias är specialist i allmän medicin och tog examen 2011. Han har ett förflutet inom psykiatrin och är även aktiv inom smärt- och ledkonsultationer där han arbetar tillsammans med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kring patienter med långvariga och mer akuta smärtproblem.

  Han har ett stort intresse för idrott (är tävlingscyklist) och även ett stort intresse kring träning, kost, livsstilsfrågor och brinner för tarmfloran som "nytt organ".