Vanliga frågor

Här hittar du frågor och svar om Symbiome och vår tarmfloraanalys.

Vårt tarmfloratest kostar 1190kr eller 988kr om du köper testet på prenumeration då du får ett test hemskickat var tredje eller var sjätte månad (beroende på din prenumeration).

Till tarmfloraanalysen/tarmfloratestet: Klicka här.

Vetskapen och kunskapen kring vår tarmflora och dess funktion har ökat markant under de senaste åren. Tarmfloran mångfald och sammansättning har visat sig ha en stor inverkan på hur vårt immunförsvar fungerar, vårt allmänna fysiska och psykiska mående samt betydelsen av en välfungerande tarmslemhinna och dess skyddande barriär.

Hur vår tarmflora är sammansatt och dess mikrobiologiska mångfald är av intresse för det kan ge indikationer på olika typer av hälsotillstånd.

Genom ett tarmfloraanalys får du en unik inblick i din tarmfloras sammansättning vilket kan vara intressant för att se om det finns ett underskott eller överskott i den bakteriella sammansättningen. På så vis kan prova och mäta tarmfloran gynnas genom att förändra tex sin kost eller tillför goda mag- och tarmbakterier via tillskott.

Ja, det kan man faktiskt. Forskare har sett hur både blodtryck och blodfetter förbättrats hos personer där tarmfloran med hjälp av kost förändrats under bara en vecka. Animalisk mat eller växtprodukter kan alltså påverka tarmfloran radikalt på kort tid. En forskningsstudie visade att tarmflorans sammansättning förändrades inom 24 timmar efter att försökspersonerna började äta kost med antingen hög eller låg fetthalt och kostfiberhalt. 

En annan studie visade att hos personer som åt resistent stärkelse ökade bakteriegrupper associerade med hälsa. Resultaten berodde, intressant nog, på hur deras personliga tarmflora såg ut innan personerna intog resistent stärkelse. Det är av denna anledning som menar att en tarmfloraanalys kan resultera i de mest optimala effekterna i och med att de just ger  individuella och personbaserade kostråd.

Via en tarmfloraanalys kan man identifiera och sekvensiera tarmens sammansättning. Dett sker genom en genetisk analys av tarmflorans bakterier som kallas ”next-generation DNA sequencing (NGS)”. Genom analysen särskiljs olika bakterier från varandra baserat på deras genetiska sammansättning, vilken skiljer sig mellan olika bakteriearter.

Om du har nyligen varit sjuk och tagit antibiotika kan det vara en god ide att avvakta ca 1-2 veckor innan du gör din analys. Såklart kan du ta göra en analys direkt efter en antbiotika kur om du är intresserad av att få en inblick i hur din tarmflora påverkats av din antibiotika kur. Du kan sedan följa upp med ett nytt test ca 2- 4 veckor efter det för att se hur hur din tarmflora ser ut. Tar du regelbundet probiotika (dokumenterat gynnsam hälsoeffekt) eller mjölksyrebakterier rekommenderar vi att du antigen göra ett upphåll eller ta dom som vanligt för att skapa ett utgångsvärde.

Use this text to share the answer to the question with your customers.

För våra analyser är det en självklarhet att använda ett svenskt laboratorium. Det gynnar inte bara miljön med kortare leveranssträckor, utan sparar även tid för snabbare leverans av resultat till våra kunder. 

Om du har nyligen varit sjuk och tagit antibiotika kan det vara en god ide att avvakta ca 1-2 veckor innan du gör din analys. Såklart kan du ta göra en analys direkt efter en antbiotika kur om du är intresserad av att få en inblick i hur din tarmflora påverkats av din antibiotika kur. Du kan sedan följa upp med ett nytt test ca 2- 4 veckor efter det för att se hur hur din tarmflora ser ut. Tar du  regelbundet probiotika (dokumenterat gynnsam hälsoeffekt) eller mjölksyrebakterier rekommenderar vi att du antigen göra ett upphåll eller ta dom som vanligt för att skapa ett utgångsvärde. 

Obalans i tarmfloran kan yttra sig på många sätt, allt ifrån uppblåst mage, problem med avföringen, försämrad motståndskraft mot infektioner, trötthet och sömnproblem för att nämna några symtom. Upplever man symtom som inte är övergående ska man alltid söka läkarvård i första hand. 

Vi kan återställa bakteriefloran genom att tillföra nyttiga bakterier med maten. Att äta mycket fibrer är också bra eftersom dessa fungerar som mat för bakterierna och bidrar till en mer varierad mångfald i vår tarmflora. Probiotika är ett annat sätt att tillföra goda bakterier som kan bidra till förbättrad ”miljö”i tarmen. 

Tarmens bakterieflora och hjärna anses av forskare ha ett väldigt starkt samband. Bland annat kommunicerar bakterierna i tarmen med vår hjärna och vårt nervsystem. Forskare har dock samtidigt sett att man genom att tillföra tarmen "goda" bakterier kan förhindra detta.